Kwalitatief goede videocontent

‘Iedereen kan filmen met een smartphone’
Ja, daar zijn wij het helemaal mee eens. Maar… het zegt niets over het resultaat. Want kwalitatief goede videocontent maken, dat ligt een tikkie anders.

Er was eens…
Het begint al bij het allereerste begin. Je gaat namelijk niet zomaar iets filmen. Je hebt een doelstelling en je video is een middel om die te realiseren. Dus ga je niet sec iets registreren. Je gaat de kijker meenemen in een verhaal. En dat is, los van het script, ook een kwestie van spelen met techniek. Met camerabewegingen bijvoorbeeld. Met kadrering en door een handeling op te knippen in meerdere shots. Pas als de los opgenomen shots, achter elkaar geplakt zijn, heb je een verhaal. O wee als er iets niet klopt. De kijker registreert het direct. Weg verhaal. Weg kijker. Dag koper.

Scenes & Shots
Met een smartphone kun je niet hetzelfde als een professionele camera. Dat heeft soms te maken
met de techniek: bij een time-lap kun je met de iPhone bijvoorbeeld niet zelf instellen hoeveel frames de camera moet opnemen per minuut of per seconde. Maar vaak heeft het ook te maken met de professionaliteit van de filmer: bij het instellen van het aantal beelden per seconde (bps) geldt bijvoorbeeld: hoe hoger de resolutie, hoe hoger de kwaliteit. Maar de uiteindelijke keuze is afhankelijk van je eindproduct.

Als je van tevoren al weet dat je een stuk slow motion in je montage wil zetten, dan is het mooier om direct in slow motion te schieten. Moet je wel even weten!
Move & Zoom
En dan hebben we het nog niet over de camerabewegingen gehad. Er bestaan bewegingen met een vaste camera (zooms), een camera in rotatie en bewegende camera’s (tracking shots). Bij zo’n tracking shot wordt de camera op een karretje (dolly) op een rail voortbewogen. Let ook op de as: als twee mensen met elkaar praten, is de as de denkbeeldige lijn tussen deze twee mensen.

Tot slot…

Als de camera eerst aan één kant staat en in een volgend shot aan de andere kant, raakt de kijker ook in verwarring. Wil je per se toch over de as? Doe dat dan in het shot. Dan neem je de kijker mee! Kortom. Filmen met een smartphone kan iedereen. Maar maakt je video onderdeel uit van een groter plan, vraag dan eens hoe wij het zouden aanpakken en welk prijskaartje er aan hangt. Dat kost niets!

038 - 303 16 66
info@mrkfilm.nl