Muziek onder je video

Aflevering 9. Muziek onder je video

Geluidsmensen? Dat zijn toch die onbereikbare nerds met koptelefoon, eindeloos opgaand in knoppen en schuifjes? Dat dachten wij ook. Tot we ontdekten dat een subtiel geluidje de stemming van een scène totaal kan breken of maken. Geluid manipuleert de kijker zonder dat hij dat doorheeft. Reken dus maar dat over die onschuldige deuntjes en fluitende vogels goed is nagedacht. Let wel op, je kunt niet elk muziekje of geluidje zomaar gebruiken. Een paar tips:

Rechtenvrij

Dat begint al op de plek waar je het geluid downloadt. Zorg dat je geluid altijd rechtenvrij is. Dat kan op internet op diverse sites. Artlist bijvoorbeeld. Een website met een abonnementsmodel waarmee je, ook voor commercieel gebruik, onbeperkt tracks kunt downloaden. Met de handige thematische indeling vind je razendsnel muziek die bijvoorbeeld past bij een road trip. Of aerials – ideaal voor dronevideo’s. Je kunt ook selecteren op humeur, zoals uplifting, groovy of happy. Op genre: hip hop, cinematisch of reggae. Of op een instrument. Geloof ons: the sky is not the limit, it’s just the beginning.

Zelf doen

Wil je helemaal geen zorgen over de rechten? Componeer dan een eigen soundtrack. Misschien niet voor iedereen maar wel het overwegen waard. Met software als Garageband (voor de Mac) maak je snel een eenvoudige soundtrack op basis van een paar instrumenten en samples. Echte talenten kunnen natuurlijk een stap verder gaan. Ook slim: maak op de draaidag zelf geluidsopnamen. Een goede smartphone voldoet al. De geluiden verwerk je later in sound design. Als je dat goed doet, maken die brekende golven, de wind of het geroezemoes je film echter en sfeervoller.

Te leuk

… is het geluidsarchief van de BBC. Sinds dit voorjaar mag je de ca. 16.0000 soundbites uit hun archief ‘gratis’ downloaden. Let op ‘gratis’ geldt alleen voor privégebruik. Voor zakelijk gebruik is een licentie nodig. Maar de geluiden zijn fantastisch. Van de vroege ochtendsfeer op een markt tot een spelende baviaan en een zeilboot die overstag gaat.

Kippenvel

Ere wie ere toekomt. Van een cinematische video zonder geluid krijgt niemand kippenvel. En hoe onverwacht een plot ook is, niemand schrikt als het volume uit staat. Geluid draagt dus bij aan de emotie van een video. Daarom zijn de beste filmmakers ook geluidnerds. En is het vinden van de perfecte track een hele zoektocht. Maar wel een superleuke… Voor je het weet ben je uren verder!

038 - 303 16 66
info@mrkfilm.nl